Een strategisch verkeersplan biedt voorsprong

Een strategisch verkeersplan biedt een essentiële meerwaarde om op een doordachte manier een nieuwe verkeerssituatie te ontwikkelen of een bestaande verkeerssituatie veilig te maken. In dit artikel gaan we in op de voorwaarden waaraan dit strategisch verkeersplan dient te voldoen. Indien gewenst ondersteunen we jou bij het opzetten hiervan!

Waarom een strategisch verkeersplan?

Regelmatig worden verkeerssituaties onderschat, doordat onvoorziene omstandigheden niet nauwkeurig genoeg in beeld zijn gebracht of doordat nieuwe omstandigheden zich voordoen. Om op een constructieve manier de vereisten en verwachtingen en mogelijke knelpunten in kaart te brengen, raden wij aan een strategisch verkeersplan op te stellen. Dit plan biedt enerzijds de basis voor een veilige verkeerssituatie en anderzijds de basis om op een later moment de verkeerssituatie constructief te evalueren.

Elementen strategisch verkeersplan

VerkeersplanAfhankelijk van de verkeerssituatie wordt veelal een strategisch verkeersplan opgesteld voor grootschalige projecten. Bij eenvoudige verkeerssituaties met minimale omgevingsfactoren kan veelal een omgevingstekening met de daarbij behorende randvoorwaarden effectiever zijn.

In een strategisch verkeersplan wordt rekening gehouden met de geldende regelgeving (ARBO, RVV en CROW) en komen de volgende aspecten tot uiting:

  • De bestaande verkeerssituatie.
  • Permanente factoren: bosschage, looppaden, rijpaden, omgeving (binnen of buiten de bebouwde kom), oversteeksituaties, eventuele rijrichtingen, maximum snelheden etc.
  • Tijdelijke factoren: wegopbrekingen, tijdelijke maximum snelheden etc.
  • Toekomstige factoren: veranderende verkeer- en omgevingssituaties.

Daarnaast geven we aanbevelingen in het verkeersplan ter verbetering van de veiligheid bij bestaande (onveilige) verkeerssituaties door soortgelijke verkeerssituaties die we hebben ontwikkeld, bestudeerd of hebben bekritiseerd vanuit het verleden te vergelijken. Hierbij trachten we naar een goede doorstroming, het waarborgen van de veiligheid en trachten we ernaar onvermijdelijke overlast tot een minimum te beperken. Risico’s proberen we zoveel mogelijk uit te sluiten. De samenwerking met de betrokken partijen is hierbij essentieel. Dit komt eveneens uitvoerig aan bod komt in het strategisch verkeersplan.

Op zoek naar een wegenbouw partner die een verkeersplan kan opzetten?

Ben je op zoek naar een wegenbouw partner die een strategisch verkeersplan voor jouw organisatie kan opstellen? Wij ondersteunen je graag. Doordat we totaalleverancier zijn, kunnen we je tevens ondersteunen met het ontwerp, realisatie en onderhoud van de werkzaamheden rondom het project. Meer weten? We zijn bereikbaar via het telefoonnummer  0548-611 727 of e-mail ons via info@nijverdalinfra.nl. Wij adviseren je graag.

Terug naar overzicht